12 december, 2007

Julhandelshysteri

Har ni drabbats av julhandelshysterin än? Själv har jag likt strutsen hittills stoppat huvudet i sanden och vägrat befatta mig med shoppingkassen. Till helgen är det dock dags att ta tjuren vid hornen och bege sig ut i vimlet. Trängas i köerna med tjocka damer och springa på stan i för varma kläder. Förbannas över att det inte finns NÅGONTING vettigt att köpa... voine, voine!














Äh, nu överdriver jag lite - faktum är att jag tycker om att handla julklappar. I vår familj är det bara barnen som får saker av tomten, så jag behöver inte stångas med fantasilösheten när det gäller att köpa till mamma, pappa, syskon, kusiner, bryllingar och så vidare. Det blir nog mycket ändå!

Har faktiskt skrivit en artikel om julhandeln idag. Det är Nordea som gjort en undersökning som bland annat visar att...

• Svenskarna tror sig spendera cirka 3 160 kronor per per person på julklappar i år. Personer i Norrland spenderar mest pengar på julklappar (4 076 kronor). Personer i åldern 40-67 år är de stora julklappsinköparna.

•I jämförelse med förra året tror man på en ökning av julklappsinköpen med åtta procent (240 kronor). Det är främst kvinnor, låginkomsttagare och invånarna i Västsverige och Norrland som står för årets ökning av julklappsinköpen.

• Övriga kostnader för julen, utöver julklappsinköpen, estimeras till cirka 2 350 kronor. Höginkomsttagare tror att de kommer spendera mer (2 948 kronor) samt personer i Norrland, som tror att de kommer spendera 3 000 kronor.

• Kvinnor köper julklappar för mer pengar än män, medan männen köper för mer pengar än kvinnor när det gäller andra julinköp (exempelvis mat, juldekorationer etc).

• Den totala julnotan (julklappar + övriga julinköp) landar på 5 500 kronor per person.

• Julklapparna betalas främst med löpande inkomster. Knappt var tionde betalar via någon form av kredit. Andelen som betalar på kredit är i stor sett oförändrad sedan förra året.

• En tredjedel har en ekonomisk plan för sina julklappsinköp. Personer i åldern 54-67 har i högre grad en plan.

• Var fjärde person skänker pengar till någon välgörenhetsorganisation under julen, men detta ersätter inte julklappsinköpen.

• Äldre är mer benägna att ge pengar/presentkort som julklapp. Att köpa upplevelser som julklapp kan komma att öka, eftersom fler kan tänka sig att köpa en sådan julklapp i år jämfört med förra året. Knappt en femtedel kan tänka sig att ge bort en aktiefond i julklapp.

• Närmare hälften försöker begränsa sina julklappsinköp. Endast fyra procent av samtliga känner ett tvång att köpa julklappar.

Slutsatsen man kan dra av detta är att julhandeln för flertalet är en lustfylld upplevelse, som får kosta!

Inga kommentarer: