01 april, 2009

April, april...

Hej på er! Och trevlig första april! Här i Höga Kusten har vi en alldeles förträffligt härlig vårdag.

Jag ska inte ge mig på att försöka lura er. Till det är jag alldeles för snäll... eller rättare sagt har jag för dåligt pokerface. Jag är en skitdålig lögnare, flinet brukar sprida sig allt för lätt i mitt ansikte. Visserligen är det lättare att luras via skrift, men fantasin och kreativiteten räcker inte till just nu. Ni får i stället hålla till godo med några riktigt härliga klassiker. Uppgifterna har jag hittat på Wikipedia.

Öland lossnar!
Den 1 april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att den svenska ön Öland i Östersjön lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

Nylonstrumpan över TV:n
Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i TV-nyheterna, där den välkände Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset, som gör att man inte skulle behöva köpa ny TV för att få bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV:n.

Sommartid införs i smyg
Den 1 april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

Fotboll
Den 1 april 1996 sa SVT Sports Fotbollskväll att den svenske fotbollsspelaren Tomas Brolin skulle lånas tillbaka till det svenska laget IFK Norrköping. Brolin som spelade i Leeds hade sagt detta till SVT som aprilskämt. Hans tränare blev mycket irriterad över tilltaget. Den 1 april 1997 påstod SVT Text att den brasilianske fotbollsspelaren Ronaldo var klar för spel i det svenska laget AIK. 2005 meddelade Sporten på TV4 att holländaren Giovanni van Bronckhorst var klar för spel i BK Häcken.

Ishockey
Brynäs IF vann den 1 april 1993 den tredje SM-finalen hemma i Gavlerinken mot Luleå HF med 7-4. Därmed hade Brynäs reducerat till 1-2 i matcher och Luleå kunde därför ännu inte fira sitt första SM-guld (det skulle komma att dröja tre år till). Efter slutsignalen berättade SVT:s kommentator Arne Hegerfors att matchen skulle spelas om, samtidigt som TV-tittarna fick se hur åskådarna gick in i arenan igen. Experten Anders Parmström fyllde i med att orsaken var att Brynäs tränare Tommy Sandlin "tagit en rövare" och låtit sina spelare spela matchen med klubbor med otillåten vinkel på bladet. Hegerfors avslutade då sändningen med att SVT tyvärr inte kunde visa "den nya" matchen eftersom andra program skulle visas men SVT skulle givetvis bjuda på bilder i morgondagens Sportnytt. Den 2 april stod det dock klart för alla att firma Hegerfors/Parmström spelat in skämtet redan i samband med att publiken gick in i arenan den första, och enda, gången.

1 kommentar:

Ann Järneström sa...

Läste någonstans på nätet idag att Sverige skulle sluta med kontanter 2012 typ..och jag hann tänka : Det var snabbt avhandlat...då jag kom på att det är ju 1 april idag.
Men fick sonen att lyfta upp solglasögonen och kolla efter lodjuret bakom Edsätters by...det är kul att lyckas lura söner ugnefär som att vinna på plump tänker jag :)