27 januari, 2008

Gott och blandat

Två recept från det tidigare omtalade kedjebrevet. Ärligt, jag tror det är första gången som jag får se resultat av ett kedjebrev! Kul!

POTATIS I UGN

Tvätta och borsta potatis, skiva den sedan i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg ut skivorna bredvid varandra eller lite omlott på ett olivoljepenslat bakplåtspapper på en plåt. Ringla lite mer olja ovanpå. Strö över salt + annan valfri krydda (t ex lökpulver,vitlökssalt,allround- eller potatiskrydda).

250 grader ca 15 min, strö över lite flingsalt.


SEPTEMBERGRYTA

800 g grytbitar
1 burk ansjovisfilé 50 g
3-4 medelstora morötter
2 msk vetemjöl
1 flaska öl 33 cl
1 gul lök finhackad
1 msk sojasås
1½ msk vinäger
½ tsk malen svartpeppar
250 g schalottenlök
1 dl grädde
3 msk messmör
salt och peppar smör till stekning

1. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta. Vispa ur med lite vatten och häll skyn i grytan.
2. Tillsätt öl, finhackad ansjovis med lag, gul lök, vinäger, messmör och peppar. Koka på svag värme ca 1 timme eller tills köttet är nästan mört. Rör om då och då.
3. Under tiden grytan kokar, skala och hacka schalottenlöken samt skala morötterna och skär dem i slantar.
4. Tillsätt morötter, schalottenlök och grädde. Koka ytterligare 30 minuter.
5. Red av med mjölet utrört i lite vatten, koka ytterligare 5 minuter.

Inga kommentarer: