06 februari, 2009

Kinavallens namn kommer från min anfader

I Ullånger finns en idrottsplats med ett spännande namn. Kinavallen, smaka på ordet. Men hur kommer det egentligen sig att idrottsplatsen har fått en sådan fantasifull benämning? Svaret finns att hämta hos mina förfäder.

Så här ligger det till. Min morfars morfar föddes år 1832 i byn Berg i Vibyggerå socken. Han hette Johan Bergström. Efternamnet är taget och går förmodligen tillbaka på byanamnet. Han gick i tidig ålder till sjöss och återfinns inte i husförhörslängden förrän december 1877 då han redovisas som inflyttad till Öden i Ullånger.

Under tiden utomlands bodde Johan Bergström bland annat i Shanghai. Vad han jobbade med är inte klarlagt, men med tanke på de saker som finns hemma hos min mormor kan man dra slutsatsen att han hade någon form av kontorsarbete. Ett visitkort skvallrar om att arbetsplatsen fanns på Black Ball Pilot Company och en vacker sekretär i kamferträ bekräftar yrkesrollen. Det finns även några vackra manschettknappar, kinesiska ätpinnar, en brevkniv samt vackra snidade små figurer kvar efter min morfars morfar.

På grund av sin förra bostadsort fick Johan Bergström ett smeknamn; han blev Kina-Bergström med Ullångersborna.



Två år efter hemkomsten träffade han Anna-Brita. De gifte sig och fick fyra barn. 1885 flyttade familjen till ett torp i Törna. Stället kom naturligtvis att kallas för Kina eller Kinatorpet och idrottsplatsen ligger på dess ägor. Därav namnet. På fotot nedan kan man se deras torp.



Vad Johan Bergström arbetade med i Sverige tycks inte vara belagt. Man vet att han anlade ett bryggeri, men att detta gick omkull efter några år. Han avled 1901, just fyllda 69 år.

Idag finns inga rester kvar av Kina-Bergströms torp, men jag är stolt över att namnet fortfarande kvarlever i och med Kinavallen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att läsa om Kinavallens namnuppkomst, fint foto, tycker mej känna igen det

Lillafrun sa...

Så häftig, mysig och intressant läsning!


/Emmeli