11 september, 2008

Dagens boktips

I sommar har jag läst två helt underbara romaner av Khaled Hosseini; Flyga drake och Tusen strålande solar.

Handlingen i de båda böckerna utspelar sig i Afghanistan vid tiden före och under Talibanregimen. Böckerna är fantastiska tidsdokument samtidigt som de är underhållande och gripande. De är också mycket upplysande om hur det har varit och till viss mån fortfarande är i ett inte alltför avlägset land. Det är otroligt vad lite man vet om situationen i andra länder, jag tänker till exempel på det faktum att talibanerna kunde komma till makten och genomföra sådana kvinnofientliga lagar och regler utan att någon sade ifrån. Jag är ingen fan av USA och kan ingenting om utrikespolitik, men jag börjar nu tycka att deras insats kanske inte var helt fel.

Böckernas handling i korthet:

Flyga drake:
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Tusen strålande solar:
Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sv; Nä hörre du det viste jag inte, visste inte ens att det var du som hade tagit det kortet, men 3a vad kul! :D