08 november, 2007

På önskelistan: mer miljötänk mot oss medborgare

För tredje gången gillt (de andra två har blivit avslagna) söker Kramfors kommun nu bidrag ur klimatinvesteringsbidraget Klimp. Sammanlagt handlar det om energieffektiviseringar för drygt 400 miljoner kronor, som ska minska utsläppen av koldioxid. Ansökan görs tillsammans med ett antal företag och fokuserar bland annat på att bygga ett nytt industrispår vid Dynäsfabriken, bygga om ångpannan vid Bollstasågen och konvertera el till pellets vid Hotell Höga Kusten. Dessutom tänker man sig bygga om hetvattencentralen i Kramfors samt lära förare av entreprenadmaskiner att köra sparsamt/eco-driving.

Bra så! Mycket bra till och med!

Men jag skulle också önska att man satsade på öppna ögonen hos kommuninvånarna, alltså lägga lite krut på upplysning och attitydpåverkan. Det kan också ske med konkreta insatser, till exempel att skapa bilpooler, förmå fler mackar att sälja etanol, jobba för en ökad status att åka kollektivt, satsa på fler pendlarparkeringar (se bara hur bra den i Ullånger blev) och så vidare. Det finns mängder av saker som vi vanliga kan göra för att dra vårt strå till stacken.

Det jag saknar hos Kramfors kommun är ett långsiktigt miljötänkande och miljöengagemang som är riktat till oss medborgare.

Inga kommentarer: