14 november, 2007

Historiska åsikter

Ett av mina arbetsuppdrag för tillfället är att intervjua ett antal företag i Kramfors kommun om deras jämställdhetsarbete. Ett mycket trevligt och intressant uppdrag, som föregåtts av en del research. I min jakt på kunskap hittade jag en kartläggning över hur män sett på kvinnor genom århundradena.

"Kvinnan är i förhållande till mannen vad slaven är till sin herre, kroppsarbetaren till den intellektuelle, barbaren till hellenen. Kvinnan är en outvecklad man." (Aristoteles 300 före Kristus)

På ett kyrkomöte i Nicea år 585 fanns följande på dagordningen: "Kan kvinnan över huvud taget räknas till människosläktet?" Efter tre dagars häftig debatt och votering fastställdes med en rösts övervikt att kvinnan tillhörde människosläktet.

"Om en kvinna går och är trött av ständiga barnafödslar och till sist dör därav så är däråt inget att göra. Låt henne bara dö. Hon är i världen för att föda barn." (Martin Luther 1500-talet)

Den gode Luther yppade också följande: "Naturen har gett kvinnan breda höfter och en stor bak och har därmed tydligt tillkännagett att kvinnan ska sitta stilla och passa sitt hus."

!!!!

Vad ska man säga? Inte underligt att kampen ännu inte är avslutad... Och kyrkan är än idag lika konservativ. Jag tänker då på rätten för homosexuella att ingå äktenskap.

1 kommentar:

Hexmaster sa...

Vad man ska säga... Att det inte var något kyrkomöte i Nicaea år 585? Eller att historien, huruvida kvinnor kan räknas till människosläktet, är en skröna?

http://www.faktoider.nu/sjal.html

Det vore intressant att se en källa för Luther-citatet om "breda höfter". Folk tillskriver honom så mycket konstigheter.